Departamente
Despre noi
Specialisti veterinari
Linkuri Utile
Contact
This text is replaced by the Flash movie.
Clinici Veterinare Asociate
Urgente Non Stop
PetTaxi Ambulanta Veterinara
Pensiuni canine
Scoli de Dresaj Canin
Pet Shop on line
Biblioteca digitala veterinara
Medici Veterinari Asociati
Studenti Asociati
Anul I
Anul II
Anul III
Anul IV
Anul V
Anul VI
Perfectionare continua
Anesteziologie
Animale exotice
Boli Infectioase
Chirurgie tesuturi moi
Chirurgie Osteologie
Cardiologie
Dermatologie
Ecografie
Etologie
Farmacologie
Fizioterapie-protezare
Gastro-enterologie
Laborator clinic
Management veterinar
Medicala
Neurologie
Nutritie
Obstetrica
Oncologie
Oftalmologie
Parazitologie
Radiologie
Stomatologie
Urologie
Endocrinologie
Urgente ale Animalelor de Companie
PetEpiNetVet - Reteaua Epidemiologica Nationala
Cursuri pregatire continua
Cariere
Evenimente
Catalog Eickemeyer
catalog eickemeyer 2009-2010 reprezentant in romania cyf srl
Catalog AGROLABO-BIOPRONIX 2010
Catalog diagnostic veterinar AGROLABO-BIOPRONIX 2010 - In Romania numai prin SC Care For Your Family SRL catalog diagnostic veterinar agrolabo-biopronix 2010 - in romania numai prin sc care for your family srl
HEARTWORM IC 5 teste
heartworm ic test rapid imunocromatografic pentru depistarea antigenului dirofilariozei (dirofilaria immitis) la câini şi pisici descarca pdf de prezentare dirofilarioza este cauzată de dirofilaria immitis, un nematod ...
RapidVet H Feline - Determinare grupelor de sange la pisica 5 teste
pentru detalii despre cercetarile si rezultatele determinarilor grupelor de sange obtinute in cadrul facultatii de medicina veterinara-bucuresti click aici. deoarece in medicina veterinara transfuziile sangvine au cunoscut o crestere rema ...
CDV IC 5 teste
cdv ic test rapid imunocromatografic pentru detectarea virusului carre – cdv (canine distemper virus) maladia carre este o boală sistemică intâlnită la câine şi la alte specii sălbatice de canide. agent ...
ADRESA: Calea Giulesti 115, Bucuresti, Sect 6, cod 068259, Romania

TELEFON: 0722.258.710

EMAIL: contact@cyf-medical-distribution.ro

Socul anafilactic

 

 

 

Socul anafilactic

 

Definitie

Anafilaxia (SA) este un sindrom clinic reprezentat de o reactie alergica a animalelor, severa, brutala, acuta, IgE mediata sau nu, care se declanseaza de factori etiologici multipli si apare imediat, în minute dupa administrarea antigenului specific. Se manifesta prin o mare varietate de simptome si poate pune în pericol viata animalului sensibilizat. Pentru detalii vezi alergiile animale si alergenii-diagnostic si terapie pe www.magazinveterinar.ro, www.cyf-medical-distribution.ro.

 

 

Forme clinice

Se disting urmatoarele forme patogenice de soc anafilactic: IgE mediat, nemediat IgE, indus de efort fizic, isteric si idiopatic. In functie de pronuntarea manifestarilor clinice sunt descrise 4 grade de severitate a SA: usor, de gravitate medie, forma grava si extrem de grava (letala).

Incidenta: la animalele cu teren organic compromis este de 3:1000  cu o mortalitate ce poate ajunge in jur de 1 : 100 000.

Predominare de vârsta si sex. Nu exista argumente ca vârsta, sexul, rasa,  sau locul geografic predispun animalele la anafilaxic (exceptie fac anumite imunogene-alergene).

 

Semne si simptome

- alergii preexistente, istoric de astm atopic.

- se instaleaza la scurt timp (de la câteva minute pâna la 2 ore) de la administrarea agentului alergic si cu cât este mai rapida reactia, cu atât este mai severa manifestarea si prognosticul.

- manifestari respiratorii: ragusire-schimbarea timbrului vocal, senzatie de disconfort la înghitire-inghitiri repetate, constrictie toracica, wheezing si rinita, edem laringian, care ar putea duce la asfixie.

- manifestari cardiovasculare: hipotensiune, colaps, aritmii, infarct miocardic.

- manifestari cutanate: urticarie, angiodermita, prurit, eritem generalizat-vizibile pe pielea fina fara par dar si pe cutisul acoperit cu par sub forma unor denivelari uniform distribuite pe toata suprafata corporala.

- manifestari gastrointestinale: greata, crampe abdominale, incontinenta, voma, diaree.

- agitatie, dezorientare, senzatie de teama.

- moartea poate surveni în câteva minute prin edem pulmonar, daca nu se intervine promt.

 

Cauze-Alergeni GENERATORI DE SOC

În SA IgE mediat:

- Antibiotice (penicilina si derivatele sale);

- Alimente, aditive alimentare: legume, nuci, scoici, oua, lapte;

- Agenti terapeutici: extracte alergizante, relaxanti  musculari,  steroizi,  anestezice locale, vaccine, antiseruri (gamaglobulina antilimfocitara ), Streptochinaza;

- Proteine heterogene: Insulina, Vasopresina, Parathormon, L-asparaghinaza, protamine, ACTH, enzime (tripsina, chemotripsina, penicilaza), ser heterogen, venin de insecte, latex.

În SA nemediat de IgE (cauzat de complexe imunologice, complement, produse de metabolizare a acidului arahidonic, eliberare de histamina):

- Substante Roentgheno contrastante, Dehidrocolat de sodiu, Sulfobromftalcina (poate surveni la utilizarea enterala si parenterala);

- Sânge si produse derivate din sânge-TRANSFUZII CHIAR CAND CUNOASTEM SI FOLOSIM DIAGNOSTICUL GRUPELOR DE SANGE SI ATAT DONATORUL CAT SI PRIMITORUL CORESPUND SI AU ACEEASI GRUPA DE SANGE!-vezi totul despre Transfuzii si Grupe de sange la animale pe www.magazinveterinar.ro;

- Acid salicilic, benzoate, antiinflamatoare nestreroidene;

- Opiacee, anestetice locale (Procaina, Lidocaina), vitamine (Tiamina, Acid foliC, Vitamina K);

- Curare si d-tubocurarine;

- Pentamidin;

- Metotrexat si alte preparate chimioterapice;

- Extracte de polen: ambrozie, ierburi, pomi;

- Praf de acarieni

Anafilaxie indusa de exercitii fizice care ar putea fi sau nu asociata cu ingerarea preliminara de alimente.

Reactii induse sau isterice - ar putea fi admisibile.

Anafilaxia idiopatica este un diagnostic de excludere.

 

 Diagnosticul

Diagnosticul reactiei anafilactice depinde de precizia examenului anamnestic, ce evidentiaza simptome si semne specifice la câteva minute dupa contactul cu alergenii.

 

Diagnosticul diferential

- reactii vasovagale.

- sindromul carcinoid.

- feocromocitom.

- embolia pulmonara.

- infarctul miocardic.

- reactii insulinice.

- aspirarea de corpi straini.

- atacul apoplectic.

- reactii isterice.

 

Investigatii de laborator - gazele sanguine(O2,CO2).

Schimbari morfologice - in cazuri fatale cu obstructie bronsica, pulmonii arata o hiperinflatie marcata la examinarea macro- si microscopica. Elementele microscopice gasite în bronhii sunt limitate la secretii intralumi-nale, congestie peribronsica, edem submucos, cuprinde infiltrat eozinofilic si emfizem acut.

Angiedemul cuprinde epiglota, laringclc, hipolaringele si într-o oarecare masura trahea. Sunt prezente congestia vasculara si infiltratul eozinofilic.

Investigatii instrumentale - ECG.

 

Regim - de repaus strict sub control medical a cainelui pâna la stabilizarea indicilor hemodinamici.

Dieta - alimentare parenterala-perfuzii, daca animalul este obnubilat sau în coma pâna la restabilirea constientei si a indicilor hemodinamici. Din ratia alimentara se vor exclude produsele alimentare alergizante-practic se schimba total regimul alimentat cu diete Hipoalergice.

Educatia proprietarului - proprietarul trebuie sa fie informat despre reactiile alergice, despre necesitatea evitarii medicamentelor, pe care animalul sau nu le tolereaza sau a contactului cu alergenul, si faptul ca de regula reactiile alergice la animal si proprietar evolueaza concomitent.

 In trusele medicale ale animalelor-proprietarilor  cu reactii anafilactice in antecedente ar trebui sa se gaseasca constant: Epinefrina, Adrenalina, Hidrocortizon Hemisuccinat, sa solicite consultul medical veterinar la aparitia reactiilor alergice imediat! Personalul medical ar trebui sa evite prescrierea excesiva a medicamentelor care provoaca reactii alergice.

 

Administrarea de Epinephrina este contraindicata:

- la animale in perioada gestatiei (reduce circulatia placentara);

- la animale vârstnice (poate induce ischemie);

- la animale cardiace (poate induce infarct miocardic acut.).

 

 

Complicatii posibile

Imediate:

- hipoxemia;

- stop cardiac;

- moarte.

Întârziate (peste 24 - 48 ore):

- glomerulonefrite;

- hepatite;

- necroze hepatice;

- miocardite;

- hemoragii digestive severe;

- infarct - pneumonii;

- hemipareze etc.

 

Prognosticul evolutiv

 

Depind de gradul de severitate a Socului Anafilactic, vârsta animalului, bolile asociate, rapiditatea si calitatea asistentei medical veterinare de urgenta.

In formele acute si supraacute prognosticul întotdeauna este nefast. Cu cât mai târziu se instaleaza simptomele reactiei anafilactice cu atât mai putin severa este reactia. Complicatia cu infarct miocardic acut altereaza prognoza revenirii totale.

Frecvent se întâlnesc reactii alergice grave la Penicilina cu o frecventa de 0,5 pâna la 16%, dintre care 0,01 - 0,3% o constituie socul sever (un deces la 7 - 8 milioane de injectii cu Penicilina).

In formele severe, de gravitate medie si usoare prognosticul este favorabil la initierea imediata a terapiei de urgenta adecvate si poate fi nefavorabil când aceasta a întârziat cu 30 min.

Anularea reactiei anafilacticc are loc pe parcursul a câtorva ore sau mai mult, animalul necesita monitorizarea atenta pentru câteva zile pana la 3 saptamani.

 

Factori de vârsta

La cateii tineri  sunt descrise 5 variante de Soc Anafilactic: tipic, hemodinamic, varianta cu asfixie, cerebrala si abdominala.

Reactiile si bolile alergice la cateii sub un an sunt preponderent de origine digestiva-alimentara si se întâlnesc la 30% din cateiii hraniti cu diferite produse conservate, sau care rod obiecte in casa, obiecte ce au pe suprafata lor produsii alergizanti si aici descriem alergii la sarea alimentara, la colorantii vopselelor lavabile pentru pereti, alergii la odorizantele de camera, la parfumuri si produsi de spalare, alergii la diferiti produsi-coloranti si conservanti alimentari.

 Se considera, ca unele cazuri de moarte subita la puii de pisica pot fi legate socului anafilactic, cauzat de prezenta in laptele matern a anticorpilor antieritrocitari-vezi Izoeritroliza Neonatala pe www.magazinveterinar.ro

 La cainii si pisicile adulte, cauza socului anafilactic este administrarea de antibiotice si pe primul loc este penicilina, urmeaza sulfanilamidele, vitaminele-vitamina K IM., preparatele antihistaminice, vaccinurile, y-globu-linele(Canglob, Stagloban).

Principiile de tratament ale socului anafilactic la animalele tinere sunt aceleasi ca si la adulte, respectând dozele preparatelor la kg / greutate vie / 24 ore recomandate.

Spre deosebire de animalele adulte, cateii tineri prezunta reactie sis-temica limitata la tegument redusa ca si gravitate si risc, au mai putine sanse de manifestari severe, respiratorii sau vasculare, este scazuta si astfel imunoterapia –vezi Imunoterapia in Bolile Alergice ale Animalelor de Companie –pe www.cyf-medical-distribution.ro nu se recomanda în terapia de preventie a SA..

. La animalele in varsta reactiile alergice se dezvolta mai rar si evolueaza cu manifestari clinice mai slab pronuntate, preponderent sub forma de dermatite alergice. în tratamentul SA la adulti trebuie evitate preparatele adrenergice, care agraveaza bolile asociate acestei vârste (cardiopatia ischemica, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, glaucomul etc.)

 

 

Abrevieri

ACTH - hormonul adrenocorticotrop;

IgE - imunoglobulina E;

SA - socul anafilactic.

 

Daca nu ai cont, intregistreaza-te aici!
Recuperare parola!

( lSO 9001: 2008)

PRETURILE NOASTRE AU T.V.A - ul INCLUS!
TERMENI SI CONDITII
PRETURILE AFISATE SUNT NEGOCIABILE IN FUNCTIE DE COMANDA EFECTUATA SI DE COLABORAREA CONTRACTUALA INTRE CLINICA DUMNEAVOASTRA SI FIRMA NOASTRA!
PRETURILE SUNT ORIENTATIVE SI POT SUFERI MODIFICARI FARA NOTIFICAREA PREALABILA A CLIENTILOR NOSTRI.
CYF Medical Distribution este proprietarea a Care For Your Family SRL si respecta, Termenii conditiile si politicile de produs ale Google AdSense.
DIAGNOSTICUL GRUPELOR SANGUINE LA PISICI - PRACTICA CURENTA IN CLINICILE VETERINARE BUCURESTENE
Grupele de sange ale felinelor-izoeritroloza neonatala!Deoarece in medicina veterinara transfuziile sangvine au cunoscut o crestere remarcabila in ultimii ani, cunoasterea grupelor sangvine este imperios necesara. Identificarea grupelor sangvine este importanta si pentru evitarea eventualelor greseli in transfuziile fetale.

CHEMOTERAPIA IN BOALA CANCEROASA
Care este scopul chemoterapiei?Ce este chemoterapia?Cum se efectueaza chemoterapia?Cum se abordeaza igiena animalului pe timpul chemoterapiei?Cat de des este aplicat protocolul medicamentos?Ce este un protocol de chemoterapie?Cat timp dureaza un protocol de chemoterapie?Ce se intampla cand chemoterapia nu mai are efect?Animalele pot fi vaccinate in timpul chemoterapiei?Ce efecte secundare pot aparea la chemoterapie?Medicamente frecvent folosite in chemoterapie

Toate raspunsurile la aceste intrebari le aveti aici.

IMBATRANIREA PISCILOR
Click pe urmatorul link pentru a citi recomandarile medicilor veterinar pentru prevenirea instalarii imbatranirii precoce
CIUMA BUBONICA
Ciuma Bubonica, Ciuma Pulmonara

Poliţia Chineza a înfiinţat puncte de control în jurul orasului Ziketan în provincia Qinghai după izbucnirea Ciumei Pulmonare care a fost pentru prima oară detectata joia trecuta. Boala bacteriana este caracterizata prin infecţii pulmonare, este foarte contagioasă poate ucide o persoana in doar 24 ore dacă este netratata.

Click pe urmatorul link pentru a citi mai multe.
PROTECTIA FAMILIEI
A.Programul de testare a Cainilor
B.Programul de testare a Pisicilor
C.Programul de testare a Pasarilor de Colivie

Toate in linkul urmator